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December 17, 2004 
 

 
RE:   May probation and parole officer accept outside 

employment with substance abuse center? 
 
DECISION: Yes, within limitations.   

 
 This opinion is issued in response to your October 27, 2004 request for an advisory 
opinion from the Executive Branch Ethics Commission (the "Commission").  This matter was 
reviewed at the December 17, 2004 meeting of the Commission and the following opinion is 
issued. 
 
 You state the relevant facts as follows. A probation and parole officer employed by the 
Department of Corrections (the “Department”), Division of Probation and Parole (the 
“Division”), seeks approval from the Department for outside employment at a substance abuse 
center (the Center”) that provides both outpatient and in-patient long-term care for individuals 
with substance abuse problems.  The officer’s official duties for the Division include monitoring 
and supervising individuals who are on parole or probation.  The officer’s job responsibilities for 
the Center will be on weekends and will include monitoring clients/residents of the Center for 
observance of rules, as well as taking the residents of the Center to Alcoholic Anonymous/ 
Narcotics Anonymous meetings.    
 
 The Division occasionally uses the Center as a resource for individuals on probation or 
parole who are under the supervision of the Division.  Currently, the Division has no individuals 
under its supervision who are enrolled in the long-term treatment phase at the Center.  However, 
the Division does have two individuals under its supervision who are on the waiting list to be 
admitted to the Center.   
 
 You ponder whether a conflict will exist if individuals under the Division’s supervision 
are also enrolled in long-term treatment at the Center.  Even though the probation and parole 
officer will not be directly involved in treatment of residents at the Center, he may observe 
behavior that could result in a client’s dismissal from the Center, which, if the client is on 
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probation or parole, might result in the revoking of the individual’s probation or parole status. 
Thus, you ask for the Commission’s opinion as to whether such outside employment will present 
a conflict for the officer if approved.   
  
 KRS 11A.010(10) provides the following: 
 

 (10) Without the approval of his appointing authority, a 
public servant shall not accept outside employment from any 
person or business that does business with or is regulated by the 
state agency for which the public servant works or which he 
supervises, unless the outside employer's relationship with the state 
agency is limited to the receipt of entitlement funds. 
 (a) The appointing authority shall review 
administrative regulations established under KRS Chapter 11A 
when deciding whether to approve outside employment for a 
public servant. 
 (b) The appointing authority shall not approve outside 
employment for a public servant if the public servant is involved in 
decision-making or recommendations concerning the person or 
business from which the public servant seeks outside employment 
or compensation. 
 (c) The appointing authority, if applicable, shall file 
quarterly with the Executive Branch Ethics Commission a list of 
all employees who have been approved for outside employment 
along with the name of the outside employer of each. 

 
 Further KRS 11A.020(1)(a) provides: 
 

 (1) No public servant, by himself or through others, 
shall knowingly: 
 (a) Use or attempt to use his influence in any matter 
which involves a substantial conflict between his personal or 
private interest and his duties in the public interest; 
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 As provided above, the appointing authority for Corrections may not approve the 
employee’s outside employment if the employee is involved in any decisions or 
recommendations regarding the Center as part of his official duty for he state.  If the employee is 
not involved in decisions or recommendations concerning the Center, then the Commission 
believes that the appointing authority may conditionally approve such outside employment.   
 
 Specifically, the Commission believes that such approval should include a requirement 
that the probation and parole officer not be involved in supervising individuals, as part of his 
official duty for the Division, who are enrolled in any type of treatment program at the Center.  If 
any individual who is under the current supervision of the probation and parole officer is 
subsequently admitted to the Center, the officer should immediately remove himself from 
supervision of the individual, and the Division should assign a different probation and parole 
officer to supervise that individual.  See Advisory Opinions 93-20 and 99-27.   
 
      Sincerely, 
 
      EXECUTIVE BRANCH ETHICS COMMISSION 
 
 
      __________________________________________ 
      BY CHAIR: James S. Willhite 
 
Enclosures: Advisory Opinion 93-20 
  Advisory Opinion 99-27 
 


